Салон оптики:
(095) 320 98 89
Медичний центр:
(050) 735 33 55 (095) 320 98 89 (viber)
Адреса:
м. Херсон, пр. Ушакова 26/2 (пл. Свободи, 2)
Добрий зір - добре життя
Графік роботи:
Пн-Пт:09:00 - 15:00
Сб:09:00 - 15:00
Нд:Вихідний
0
0
Записатися до лікаря-офтальмолога
error
Введіть номер телефону
Захворювання сітківки ока
Захворювання сітківки ока

Сітківка ока - дуже складна і тонка структура ока, що відповідає за світлосприйняття. Тому при захворюванні сітківки зазвичай відбувається зниження зору. Зміни в сітківці можуть нести різний характер: запальний, дистрофічний, судинний і дегенеративний, а також бути придбаними або вродженими.

Сітківка - це елемент ока, який безпосередньо пов'язаний з нервами. Тому несвоєчасна діагностика зору може стати причиною повної втрати зору. Дуже важливо вчасно і правильно поставити діагноз захворювання сітківки ока.

Найпоширеніші захворювання сітківки, які призводять до зниження зору:

  • Периферична дегенерація сітківки;
  • Діабетична ретинопатія;
  • Вікова макулодистрофія,
  • Відшарування сітківки

Лікарі офтальмологічного центру Добрий Зір можуть надати вам якісну діагностику, для того щоб поставити правильний діагноз і запропонувати найбільш ефективне лікування. Так як наш центр займається тільки медикаментозним лікуванням, ми можемо надати вам консультацію і всі діагностичні результати.

Периферична дегенерація сітківки

В результаті короткозорості очі мають розміри трохи більше норми, через що часто відбуваються труднощі в кровообігу і харчуванні сітківки. Це провокує появу периферичної дегенерації сітківки. Згодом місця, де сітківка найбільш тонка та вразлива, можлива поява мікроскопічних отворів, які можуть привести до відшарування сітківки і без оперативного втручання нічого не виправити.

Як правило, поява дегенерації сітківки не відчувається, і може бути виявлена або на первинному огляді у офтальмолога, або коли пацієнт з короткозорістю скаржиться на появу яскравих спалахів і відблисків.

Варто відзначити, що дегенерація сітківки лікується тільки за допомогою лазерного зміцнення.

Відшарування сітківки

Відшарування сітківки - вельми серйозне захворювання, яке призводить до різкого зниження зору. Вилікувати це захворювання можна тільки за допомогою хірургічного втручання.

Причинами розвитку відшарування сітківки можуть стати:

  • Травми;
  • Короткозорість при великих рефракціях;
  • Діабетична ретинопатія;
  • Дегенерація сітківки;
  • Запальні процеси.

Незважаючи на те, які причини спонукали до появи захворювання, першими симптомами стануть спалахи і відблиски в очах, а також поява темних плям, які заважають при огляді і знижують гостроту зору.

Природному відшаруванню сітківки можливо запобігти, якщо регулярно проходити обстеження у лікаря-офтальмолога. Наприклад, при перших проявах периферичної дегенерації сітківки досить скористатися послугами лазерного лікування сітківки для того, щоб в майбутньому не вдаватися до оперативного втручання. Якщо ж відшарування сітківки вже сталася, лікар-офтальмолог направить пацієнта на операцію - вітректомію.

Якщо відшарування застаріле, то відновити зір повністю виходить не завжди. Якщо це відшарування було на початковій стадії, то у 99% зір відновлюється повністю.

Після того, як пацієнтові зроблять операцію, лікар офтальмолог може запропонувати медикаментозну терапію, яка сприяє кращому харчуванню сітківки.

Вікова макулодистрофія

Вікова макулодистрофія - захворювання сітківки, яке поширене у людей від 50-ти років і призводить до погіршення центрального зору.

Симптоми макулодистрофії:

  • Уповільнення швидкості читання;
  • Викривлення предметів в центральному полі зору;
  • Пляма в центрі поля зору

Згодом у людини порушується структура сітківки, так як вона, як і весь організм, має властивість старіти. Центральна частина сітківки (макули), яка відповідає за гостроту зору з часом атрофується і потоншується. Саме така форма макулодистрофії ще називається "суха", тому що прогресія захворювання дуже повільна. А існує також і "волога" форма. У цій формі можливе новоутворення судин ока і з'являються набряки і крововиливи.

Причини розвитку хвороби:

  • Неправильне харчування, проблеми з обміном речовин;
  • Підвищена маса тіла (ожиріння);
  • Генетична схильність (особливо при сухій формі),
  • Вживання великої кількості алкоголю;
  • Куріння

Якщо у пацієнта діагностували відшарування сітківки, то йому можуть прописати БАДи, вітаміни і інтравітреальні ін'єкції: Вітаміни С, Е, Селен, Цинк, Лютеин, Омега-3, Зеаксантин та інші. Варто пам'ятати, що лікування макулодистрофії відбувається дуже повільно, так як процес розвивається в одній з найбільш тонких і складним за своєю будовою і функціями частині ока.

Діабетична ретинопатія

Діабетична ретинопатія - судинне ускладнення у людей які страждають на цукровий діабет. Виявляється у більшої половини пацієнтів і проявляється крововиливом в оці. По факту це патологія органу зору, яка вражає дрібні судини. Діабетична ретинопатія може стати причиною необоротної сліпоти навіть у працездатного населення. Дуже важливо вчасно виявити захворювання, так як на ранніх стадіях можна зберегти зір хворого на діабет.

На сьогоднішній день існує три основні методи лікування діабетичної ретинопатії: медикаментозний, лазерний та хірургічний. Лікувати діабетичну ретинопатію треба при появі перших ознак захворювання.

Діагностика при захворюваннях сітківки

Крім звичайного обстеження при захворюваннях сітківки для точного діагнозу слід також провести і інші дослідження:

  • Томографія сітківки - безконтактне, високоточне дослідження сітківки на рівні структури тканин;
  • Периметрія - дослідження поля зору;
  • Фотореєстрація очного дна і фаг (флюоресцентна ангіографія) - аналіз очного дна.

 

Всі ці дослідження дозволяють максимально показати картину стану сітківки, очного дна і судин. Завдяки цьому правильно діагностується захворювання.