Салон оптики:
(095) 320 98 89
Медичний центр:
(050) 735 33 55 (095) 320 98 89 (viber)
Адреса:
м. Херсон, пр. Ушакова 26/2 (пл. Свободи, 2)
Добрий зір - добре життя
Графік роботи:
Пн-Пт:09:00 - 15:00
Сб:09:00 - 15:00
Нд:Вихідний
0
0
Записатися до лікаря-офтальмолога
error
Введіть номер телефону
Птоз (опущення верхньої повіки)
Птоз (опущення верхньої повіки)

Птоз або опущення верхньої повіки може розвинутися в будь-якому віці і з різних причин. Сам процес руху повіки відбувається завдяки групі м'язів і нервів. Порушення їх роботи сприяє прояву птозу. У нормі повіка закриває райдужку ока на 1,5 мм. Якщо райдужка закрита на 2 мм, то вже йдеться про медичне захворюванні. Для того щоб поставити діагноз не існує особливих складнощів, а от дізнатися причину появи опущення верхньої повіки виявити нелегко.

Причинами можуть бути:

  • Недорозвинення м'язів як вроджений ефект;
  • Внаслідок травми;
  • Ендокринні проблеми;
  • Неврологічні розлади;
  • Запальні процеси;

Якщо причина появи птозу інша, тоді необхідно приділити особливу увагу виявленню причин. Для цього проходять консультацію та діагностику інших фахівців.

Основні стадії птозу

Перша стадія. Очна щілина зімкнута на 1/3

Друга стадія. Очна щілина зімкнута на 2/3

Третя стадія. Очна щілина зімкнута майже повністю.

Птоз дуже небезпечне захворювання. Людина з опущеними повіками втрачає чіткість видимої картинки, поле зору значно звужено, зіниця «шукає» те становище, в якому мозок отримає максимально чисте зображення. Цей ефект призводить до зниження зору і до косоокості. Існує поняття для хворих птозом - «поза астролога», піднесена голова пацієнта через обмежену видимість предметів. Слизова оболонка хворого ока роздратована і ускладнює природне моргання. Захворювання має не тільки серйозні клінічні ознаки і наслідки, а й виражений косметичний дефект.

 

4 причини придбаного птозу:

  • Нейрогенна причина проявляється у паралічі механічної функції кругового м'яза ока через пухлину, діабетичні неврологічні порушення, аневризм.
  • Міогенна причина опущення повіки виражається в надмірно швидкій стомлюваності м'язів. До вечора опущення повіки виражається більш явно, ніж вранці.
  • Апоневротична причина виникнення птозу властива літнім людям через втрату еластичності шкіри навколо очей.
  • Механічна причина птозу - травма або рубці на верхній повіці після оперативного втручання. При поразці рогівки необхідно домогтися зімкнутої очної щілини, тому механічний птоз викликають в цьому випадку штучно в лікувальних цілях.

Симптоми птозу

  • Нависання однієї повіки або двох
  • Асиметрія очної щілини правого і лівого ока
  • Труднощі в підтримці очей у відкритому положенні
  • Слабка м'язова рухливість повік
  • Закидання голови для розширення огляду

Діагностику захворювання проводить досвідчений лікар-офтальмолог. Визначається відстань від навислої повіки до центру зіниці, рухливість леватора (очного м'яза), стан зорової системи і циркуляція сльози. Після огляду рогівки на наявність захворювань, травм та інших ушкоджень фахівець може призначити додаткову консультацію у невропатолога, щоб виключити птоз неврологічного типу.

Методи лікування птозу

Консервативний метод терапії полягає у застосуванні гальванотерапії і УВЧ-випромінювання, спрямованих на стабілізацію функцій нервової системи. Позитивний ефект цей метод має при птозі нейрогенного характеру.

Оперативний метод усунення птозу. Вкрай важливо вдатися до цього методу в разі вродженого птозу якомога раніше, поки не запустився процес порушення зору. Косоокість і амбліопія у дітей розвиваються стрімко, втрачати час на сумнівні безопераційні методи лікування не варто.

Після корекції як вродженого, так і набутого птозу накладається пов'язка на 2-4 години. Біль не відчувається в більшості випадках. Повне одужання настає через 10-14 днів після операції, а естетичний ефект закріплюється назавжди.

Регулярна офтальмологічна діагностика в Медичному центрі «Добрий Зір» виявить захворювання на ранній стадії і допоможе визначитися щодо подальшого плана лікування.

 

Будьте здорові і красиві!