Салон оптики:
(095) 320 98 89
Медичний центр:
(050) 735 33 55 (095) 320 98 89 (viber)
Адреса:
м. Херсон, пр. Ушакова 26/2 (пл. Свободи, 2)
Добрий зір - добре життя
Графік роботи:
Пн-Пт:09:00 - 15:00
Сб:09:00 - 15:00
Нд:Вихідний
0
0
Записатися до лікаря-офтальмолога
error
Введіть номер телефону
Далекозорість
Далекозорість

Далекозорість (гіперметропія) - рефракційне порушення, при якому зображення фокусується не на сітківці, а перед нею. Через це погіршується здатність розрізняти предмети поблизу. Далекозорість виникає, якщо очне яблуко коротке або рогівка має занадто малу кривизну. Вона супроводжується печінням в очах, сльозотечею, поколюванням в очах, зоровим стомленням, головними болями, особливо в області перенісся. Поширеність серед дорослих людей старше 17 років становить близько 35-45%. У дітей у віці до 8-13 років має віковий характер: зустрічається у 90% дітей до 4-х років і 35% дітей у віці 12-15 років.

Симптоми далекозорості:

  • Об'єкти поблизу виглядають розмитими;
  • Необхідно мружитися, щоб краще бачити;
  • Печіння в очах;
  • Головний біль після читання, письма, роботи за комп'ютером і т.д.

Далекозорість може бути пов'язана з:

  • Косоокістю. У дітей більша ступінь розвитку косоокості. (Спеціально підібрані окуляри і апаратне лікування косоокості може ефективно виправити цю проблему);
  • Зниження якості життя. Некоригована далекозорість може вплинути на якість вашого життя. У дітей без лікування, можуть виникати проблеми з навчанням. А також це привести до втоми очей і головного болю;
  • Порушення безпеки. Для вашої власної безпеки і безпеки інших не бажано сідати за кермо або працювати з механічними пристроями, якщо у вас є проблеми із зором без корекції;
  • Супроводжуючі захворювання. Найчастіше виникають блефарити, кон'юнктивіти, ячмені, халязіони через те, що люди з далекозорістю частіше мимоволі труть очі, тим самим заносячи інфекцію. У людей старшого віку далекозорість є одним з факторів, що сприяють розвитку глаукоми.

Діагностика далекозорості

Якщо ви помітили, що стали гірше бачити, звертайтеся за допомогою до лікаря-офтальмолога. При обстеженні лікар для встановлення правильного діагнозу використовує комп'ютерну діагностику, перевіряє очне дно, вимірює очний тиск, а також використовує таблицю Сивцева. В діагностиці людей молодого віку і дітей використовують закапування в очі розчину сульфату атропіну для примусового розширення зіниць, що дозволяє виявити приховану далекозорість.

Підготовка до прийому лікаря-офтальмолога:

  • Якщо ви вже носите окуляри, візьміть їх з собою на прийом до лікаря.
  • Якщо ви носите контактні лінзи, принесіть порожню коробку (блістер) від них.
  • Перерахуйте симптоми, які ви відчуваєте, наприклад, проблеми з читанням на близькій відстані або труднощі під час нічного водіння;
  • Складіть список всіх ліків, вітамінів і добавок, які ви приймаєте.

Лікування далекозорості

  Основне завдання лікування далекозорості - зміна оптичної сили очей. Існує консервативна і хірургічна корекція зору, але частіше за все далекозорість коригується при допомогою окулярів. Вони використовуються при читанні, перегляді телевізора, роботі з комп'ютером. Також використовують контактні лінзи (м'які - гідрогелеві, силікон - гідрогелеві або жорсткі). Дітям (можна і дорослим відповідно до рекомендацій доктора і бажанням людини) рекомендують проходження апаратного методу поліпшення зору, основними компонентами якого є ультразвукова терапія, вакуумний масаж, електростимуляція, окуляри-масажери та інше. Апаратна методика лікування далекозорості дозволяє поліпшити зір у 9 дітей з 10, згідно статистики по Україні. Також потрібно не забувати про правильне харчування, насичене вітамінами, яке позитивно впливає на зір.

Під хірургічним методом корекції мається на увазі лазерна операція. Вона дозволяє змінити аномальну форму рогівки. Також головне враховувати, що за допомогою лазера далекозорість не лікується, а лише коригується. Протипоказання для її проведення - вагітність, катаракта, глаукома, кератоконус, аутоімунні захворювання, а також цукровий діабет.

 

Важливо знати: Регулярне відвідування лікаря з проходженням повної діагностики - застава на здорове майбутнє. Адже 90% інформації про навколишній світ ми отримуємо завдяки зору. Подбайте про нього сьогодні.